Den aarhusianske virksomhed VE2 har designet den simple, men gennemtænkte BJÖRK-serie. Designet, der giver hygiejne en ny og æstetisk dimension, vandt i 2015 en Red Dot Award.

  • Keep it simple, stupid

Fakta

Case

Håndtørrere som erstatning for papirhåndklæder og sæbedispensere i stedet for den klassiske, faste håndsæbe er i tråd med tidens hygiejnefokus. DAN DRYER og designvirksomheden VE2 har designet simple, men gennemtænkte produkter, der giver hygiejne en ny og æstetisk dimension. 

Forestil dig toiletfaciliteter med kridhvide og glanspolerede klinker på vægge og gulv. Håndvaske og armaturer blender ind i lyse og blanke nuancer, mens stedets håndtørrere og sæbedispensere markerer sig som en gruppe dueblå hygiejne-soldater på rad og række.

Harmonisering er et af nøgleordene bag DAN DRYERs nyeste serie af toiletrumsudstyr − BJÖRK. Det er en styrke i et design, hvis produktet kan stå alene som en nøgtern ting, men samtidig stå stærkt, når man samler flere produkter ved siden af hinanden. Det fortæller Hugo Dines Schmidt, der er partner og designer i VE2, som har udviklet serien i samarbejde med DAN DRYER.

− Vi har arbejdet meget med harmonisering i højderne på BJÖRK-serien. Egentlig er det ikke nødvendigt, at håndtørreren er 33 cm høj, da motoren ikke fylder så meget. Men vi har designet den sådan, så den har samme højde som sæbedispenseren i samme serie. Det giver et stringent bånd i indretningen af toiletrum, og det kan være prikken over i’er i et ellers monotont brugsrum, som et toiletrum i bund og grund er, forklarer Hugo Dines Schmidt.

Djævlen ligger i detaljen

Det enkle udtryk i BJÖRK-serien bliver båret af en bevidst bearbejdning af detaljerne. Blandt andet er kabinetterne laserskåret, og samlinger er svejset sammen med skjulte svejsninger.

− Vi har ikke pyntet eller camoufleret produkterne i BJÖRK-serien. Hvis et produkts detaljer er for komplicerede, så forvirrer det mere, end det afklarer. Og det er uhensigtsmæssigt i forhold til den funktion, produktet skal have. Derfor har vi skåret alle de detaljer væk, som ikke har en funktion. Keep it simple, stupid, som man siger. Enkeltheden taler desuden for en smidigere produktionsproces, siger Hugo Dines Schmidt, der sammen med DAN DRYER fik tildelt den tyske designpris Red Dot Award i 2015 for designet af netop BJÖRK-serien.

Den røde tråd

Håndtørrere, sæbedispensere, affaldsspande, pusleborde og toiletbørster er praktisk interiør i et toiletrum, og man kan derfor spørge sig selv, hvor vigtigt designet af det er? Ifølge Hugo Dines Schmidt handler det om oplevelsen i brugssituationen – og den bør man som designer eller arkitekt ikke kimse ad.

− Forestil dig en række køkkengreb, som alle passer til dit nye køkken. Grebene har samme funktion, men du vælger med garanti dem, du synes ser pænest ud. Vi vælger som oftest det produkt, som fremstår mest afklaret og gennemtænkt. Og hvis en gentagelse af produktet løfter den samlede oplevelse og skaber en rød tråd i indretningen, er vi i mål. Der ligger en signalværdi i, at en virksomhed har keret sig om et produkt, og at man kan se, at der ligger indlevelse og hjerteblod bag. Det vidner om, at du som køber får mere for pengene, forklarer Hugo Dines Schmidt.

− Og så ligger der et ansvar i det for os som designere, at vi skal bruge materialer, som fungerer og er bæredygtige designmæssigt på den lange bane. Farve og formudtryk skal have lang designmæssig holdbarhed, og derfor tror jeg heller ikke, at BJÖRK-produkterne bliver skiftet ud, næste gang man skal have nyt badeværelsesinteriør. 


Om VE2 og Björk:

  • VE2: Aarhusiansk designvirksomhed, der har indgået et strategisk designsamarbejde med DAN DRYER. Se mere på ve2.dk.
  • BJÖRK: DAN DRYERs serie af håndtørrere, sæbe- og desinfektionsdispensere og pusleborde, som er fremstillet af malet stål. Fås i to forskellige standardfarver, men det er muligt at bestille produkterne i unikke RAL-farver. Serien foldes ud med en stor og en lille toiletrulleholder, en hygiejnespand, en papirdispenser samt en skraldespand.
  • Læs mere: Se hele BJÖRK-serien her.  

Søg på Dan Dryer