Alle har set DAN DRYERs håndtørrere med det lille seje viking-logo på offentlige toiletter overalt i verden. Og nu skal vi også til at lægge mærke til elegante BJÖRK, der er navnet på virksomhedens prisvindende nye produktserie.

– Vi har fået en fantastisk start med BJÖRK. Allerede før salget er gået i gang, har designkyndige fået øje på vores nyskabelse, siger DAN DRYERs administrerende direktør Susanne Friis Eden, der stolt kan afsløre, at BJÖRK netop er blevet præmieret med en Red Dot Design Award, der uddeles i en af verdens mest velansete designkonkurrencer. 

– For DAN DRYER er designprisen en døråbner til især det europæiske marked, vurderer Hugo Dines Schmidt, partner i det aarhusianske designbureau VE2 og designeren bag BJÖRK:

– En Red Dot Design Award er internationalt en af de mest prestigefyldte designpriser og et kvalitetsstempel, man kan bruge, lige så længe produktet lever.

Hugo Dines Schmidt kalder det både modigt og fremsynet af DAN DRYER at udvikle forretningen ved at arbejde så professionelt med at udvikle et nyt produktdesign.

– Prisen er et stort skulderklap til en virksomhed som DAN DRYER, der viser format ved at investere i en så fremadrettet aktivitet, siger Hugo Dines Schmidt fra VE2, der har vundet en Red Dot i alt tre gange og også står bag formgivningen af produkter fra blandt andet Stokke, unoform og Trip Trap. 

Bejler til arkitekterne 

DAN DRYER er en af de førende europæiske leverandører af toiletudstyr til blandt andet lufthavne, offentlige institutioner og detailkæder og er tidligere blevet nomineret til Danmarks Eksportkanon.

Opgaven med BJÖRK har været at skabe et elegant og funktionelt design som basis for en ny produktserie, der prismæssigt ligger under DAN DRYERs high-end Stainless Design produkter. Med BJÖRK som trumfkort vil DAN DRYER nu søge at komme endnu mere med i de tidlige byggeplaner via arkitekterne.

– Vi ønsker at få arkitekterne mere i tale. Vi har satset på et mere nordisk stiligt design, så vi kan komme med ind allerede i projekteringsfasen på et byggeri, siger Susanne Friis Eden og slår en tyk streg under, at DAN DRYER i forvejen har et usædvanlig stærkt brand, og at det nye design dermed ikke skal kannibalisere men derimod supplere det eksisterende. 

Vikingen i diskrete nuancer

BJÖRK er cylinderformet, fås i forskellige farver og har en top, som kan skiftes ud efter smag og behag. Og så har det velkendte vikingeagtige logo fået en mere diskret placering. Hugo Dines Schmidt fortæller om overvejelserne:

– Vikingen er ensbetydende med ting, der holder – og holder det, de lover. Symbolet på en nordisk barsk fætter, du kan stole på. Men den tager meget opmærksomhed med sine markante former. Så i forbindelse med BJÖRK har vi valgt at underspille den på en god måde. Farven bliver tonet, og den bliver placeret diskret på siden. Lidt ligesom på et maleri – der står initialerne jo heller ikke lige midt i billedet.

Designprocessen har varet et års tid i et tæt samspil mellem DAN DRYER og VE2. Hugo Dines Schmidt understreger, at et produktdesign altid skal integreres i en kontekst.

– Og når du designer en håndtørrer, skal du desuden være meget opmærksom på, at den skal fungere i forhold til at blive gentaget – håndtørrerne skal kunne sættes op ved siden af hinanden, ved håndvaske i en lang række. Så jo mindre designet larmer jo bedre. Det er det samlede billede, der skal være smukt, akkurat som hvis du designer greb til køkkener eller for eksempel byrumsinventar.

BJÖRK har netop været præsenteret på ISH-messen i Frankfurt, og der var mange positive tilbagemeldinger, oplyser DAN DRYER. Serien introduceres i første omgang med en håndtørrer og en sæbedispenser, men vil på sigt blive udvidet med flere produkter, herunder en affaldsspand, et puslebord mv.

Björk Flaskegrøn
 
 
 
 
Juryen siger: 
Med sin cylindriske form tilfører BJÖRK nyskabende æstetik til bad og toiletrum – ikke kun på grund af det stilfulde design, men også det afdæmpede lydniveau.